Paraziti la pesti

Eustrongylides excisus


1 -- larva paraziteaza la pesti, unde se inchisteaza in musculatura, peretele intestinal, cavitatea corpului, ovare, fiind semnalata la: Biban, Ştiuca, Şalau, Somn, Avat si Sturioni.
2 -- corpul are 1,1-2,7 cm lungime (dupa alti autori 8,3cm), 2 mm grosime, de culoare rosie, inconjurata in unele cazuri de o capsula groasa de culoare bruna (chist).
3 -- adultii paraziteaza in peretii stomacului la pasarile ihtiofage (cormoran, egreta, etc.), in timp ce pestii indeplinesc doar rolul de gazda intermediara (depozitara) pt. stadiile larvare III si IV.
4 -- dupa naparlire, larvele stadiului III fie raman in cavitatea corpului, fie migreaza in musculatura abdominala, peretii intestinali, ficat, gonade, unde se inchisteaza.
5 -- pestii, au rol insemnat in raspandirea parazitului in populatiile pasarilor ihtiofage si prezinta simptome de boala doar in cazul unei infestari masive, cand pot devenii letargici, cu abdomenul umflat, dificultati la inot, etc.
6 -- in cazul infestarii la om, parazitul se fixeaza in peretele tubului digestiv, dar poate sa-l si perforeze, migrand si in alte organe, in ambele cazuri generand dureri abdominale. Remediul consta in extragerea chirurgicala a segmentelor parazitate. Vestea buna este ca se cunosc extrem de putine cazuri de infestare la om (confirmate medical). Conform unor articole din SUA, au fost confirmate doar 5 astfel de cazuri, prin consumarea unor pesti incorect gatiti.

La vremea respectiva, pt. a fi sigur asupra determinarii (dupa poze) m-am consultat cu o cunostinta, cercetator in cadrul RBDD, care a confirmat corectitudinea determinarii, adaugand urmatorul comentariu: „... De peste 15 ani acest parazit se regaseste destul de frecvent la Biban, Ştiuca, Şalau, dar si la Somn, Avat si Sturioni.

Niciun comentariu: