IPJ CALARASI RASPUNDE LA SEZIZAREA CU PRIVIRE LA BRACONAJ

Asa cum am povestit la ultima partida de pescuit pe Dunare am fost martor impreuna cu Tox si inca un prieten la un act de braconaj comis de politia de frontiera, ca un bun cetatean am anuntat Inspectoratul Judetean  si am primit urmatorul raspuns:

Taparinele descrise de producator, daca tot este vremea lor


taparinele in general , pot fi folosite la pescuitul mai multor specii de peste. Ca si practica diferenta dintre ele consta in folosirea diverselor marimi de carlige , culori ale mustelor destinate fiecarei specii in parte.

Acum 2 ani am fost la pescuit la scrumbie , la Pristol- Mehedinti. Intrucat erau poate mii de pescari in zona , din 3 in 3 metri , greu am gasit si eu un locsor. De la ora 7 pana la ora 12 am agatzat 25 de taparine care bineinteles ca am scos doar bucati din ele .. cate 1 carlig...doua..3...aici de vina au fost si structurile de sub apa , dar si calitatea firelor folosite de catre producatori. Cum explica cineva ca o taparina ajunge sa coste si 1 leu...doi ... in europa sau dragonu rosu ? e clar ptr oricine are 1 gram de creier ca sunt facute la norma din cele mai ieftine materiale posibile. Acelasi lucru , din pacate, e valabil si pentru cele " de firma " , cum sunt cele de la Mustad sau Lineaeffe. Intr-adevar , s-au remarcat ca fiind cele mai prinzatoare modele aflate in comert , ulterior vanzatorii ridicand pretul acestora catre 10 RON . Asta nu dovedeste calitata materialelor din ele , deoarece , spuneam mai sus , in cateva ore am reusit sa rup la foc automat 25 bucati. De aici a plecat si ambitia de a mi le face singur , folosind materiale bune. Prietenii m-au incurajat si ei , am cautat , ne-am documentat si am inceput treaba. Toata lumea se uita dupa Sabiki ... sa fie sabiki ... fratilor , Sabiki nu este un brand producator... sabiki sunt toate in traducere , sabiki inseamna SIR de muste , adica taparina cum ii spunem noi.

Iata ca acum , dupa 2 ani de munca , ne laudam cu taparine de f buna calitate , lucrate manual , folosind fire care s-au dovedit f bune la pescuitul pe dunare la avat sau salau , carlige f tari si bine ascutite. Pana in momentul in care Mustadul si-a mutat productia in china , foloseam cu incredere carligele lor insa acum sunt destul de proaste , mai ales la varf , raportat la pretul de 0,4...0,45 ron/buc . La pretul acesta prefer un Goldstar sau VMC . Intrucat despre VMC nu sunt prea multe de spus , deoarece se stie despre calitatea f buna a produselor , am ramas f surprins de calitatea carligelor produse de Goldstar , si nu numai eu ci f multi pescari cu care am discutat. Ca tot vb aici de carlige , cati dintre pescari stiu sa le incerce la varf sa vada daca isi pastreaza varful sau daca inteapa bine ? Multi le incearca pe piele , sa vada daca agatza bine...f bine , e ok , dar nu e d ajuns .. vedeti si la unghie daca inteapa :d si nu glumesc. Multi pesti au gura carlilaginoasa si e important acest aspect ( ca si scrumbia ) . Personal , cand vreau sa cumpar un nr mai mare de carlige , aleg 15..20 din ele si le verific folosind o bucata de lemn de esenta tare. Le infig de 4..5 ori in lemn , apoi vad daca mai agatza pielea sau unghia. Cele care trec testul inseamna ca sunt ok . Cam asta despre carligele de taparina ...
Referitor la carligele de musca .. exista f multe variante pe piata . Nu am lucrat chiar cu toate sa-mi pot da o parere , dar preferatele mele au fost cele de la Mustad Signature , Daiichi . Intrucat 80 % din materiale pentru muste , taparine le comand pe sit-uri din afara tarii , de curand am achizitionat niste carlige din Polonia , produse de firma japoneza Wizard . Pentru numerele 16--22 dau clasa din orice pozitie la Mustad sau Daiichi. In general , carligele de musca e bine sa fie cat mai bine ascutite iar sarma sa fie cat mai subtire. Bineinteles ca pentru streamere avem nevoie de carlige mai tari , implicit cu sarma mai groasa.


FIRELE folosite la taparine si pescuitul cu taparine :
- la taparinele de scrumbie - multi se lauda cu folosirea firelor invizibile in apa - fluorocarbon - in primul rand de unde stiti ca este intr-adevar fluorocarbon ? asa cum spun si alti comercianti la televizoare 10000 de detalii , cum poti verifica ca este intr-adevar asa? astea sunt doar chestii comerciale, care sa le creasca artificial pretul si atractivitatea in fata clientului . Am pescuit la scobar ... cu fir normal , transparent , de 0,18 mm . La un momentdat manca f slab si prudent .. am schimbat batzul si am luat unul pe a carui mulineta aveam 25 m de daiwa fluorocarbon ... invizibil in apa..smecherii .. puse la descrierea lui p net .. de unde draq , ca scobaru tot firav a mancat, deci n-am simtit nici o imbunatatire. Acelasi lucru la stiuk ... dadeam cu strune normale de kevlar...era acolo , urmarea naluca si nu punea gura.. o vedea struna , am zis , hai sa pun struna de fluorocaron , special ptr stiuk .. sufletu , acelasi comportament ...ca sa aflu mai tarziu ca cucoana era in perioada de schimbare a dintilor si..nu era activa. Din punctul meu de vedere , astea-s povesti comerciale si atat. Poate altii sa ma contrazica , eu o spun din punctul meu si exp mea .

Sa revin la taparinele de scrumbie .. personal , la conf taparinei folosesc si anul acesta firul EnergoTeam Power Spin 0,30 / 0,25 mm , un fir care anul trecut mi s-a parut excelent . La scrumbie anul trecut , am avut o taparina cu 12 carlige/culori pentru test , sa vad la ce culori pune gura , Bineinteles ca din atata sumedenie de carlige , la un momentdat unu s-a prins intr-un prag , ceva. Am tras in toate partile sa o dezagatz, nimic. Apoi satul de incercari, am luat-o in sus pe mal cu ea tragand drept , ptr a se rupe de undeva.. de unde .. ca nu s-a rupt de nici un fel. In cele din urma , a cedat nodul carligului , acesta iesind din nod. Nu e tragic ca am pierdut unul , dupa atata tensionare a firului , ci e bine ca am recuperat restul de 11. P molineta era acelasi fir , de 0,25 mm. Tot cu firul asta , dar de 0,20 am pescuit toata toamna la avat. Se stie ca la avat trebuie mono , transparent , intrucat daca este colorat sau textil , avatul alearga dupa naluca dar nu o ataca. Avati mai mari de 5 kg n-am luat , dar aia care au fost , n-au miscat in front , folosind firul mai sus enuntat.

Referitor la firul folosit la pescuit , in mod normal la scrumbie- folosesc firul textil , de 0,15 ...0,19 mm . Pana acum am folosit Power Pro green Moss 15 lbs . Are vreo 3 ani dar si acum e bun . Prb e ca am tot ciuntit din el si mai am decat vreo 80 m , asa ca tre sa-l schimb . In general , scrumbia mananca departe de mal si ai nevoie de minim 120 m sa ajungi la ea, asta daca nu ai barca sa dai direct in curentul apei din barca. Acum mi-am comandat tot de la Power Pro , ultima lor aparitie - Super slick 8 , aqua green , 0,19 -270 m care sper sa fie cel putin la fel de bun. Daca pescuieti de pe mal , trebuie sa atingi distante mari si trebuie sa simti ce e la celalalt capat al firului. De aceea prefer textilul. Taparina trebuie fie jucata p fundul apei , cand bancurile stau jos , in general la amiaza , fie intre ape , cand stau mai mult sus bancurile , seara si dimineata .
Recuperarea liniei nu se face in viteza cum fac multi ci trebuie jucata , ca si cand in capat am avea un twister , pentru eficienta maxima , cu pompaje scurte dar cat mai ferme.
- la taparinele de oblete, clean , rosioara - folosesc tot fire transparente , de 0,14 mm dar cu rezistenta mare- Energoteam Specialist CARP , UN FIR EXTRAORDINAR sau Jaxon Crocodile . Firul folosit pe molineta este acelasi , nu mai gros de 0,18 mm . Taparinele astea se pescuiesc in general la suprafata apei si sunt formate din cateva muste artificiale plus buldo . Buldo este elementul din capatul taparinei , care are o anumita greutate pentru a ajuta la aruncare dar care defapt este plutitor incat permite evolutia liniei si a taparinei pe suprafata . Pestii confunda mustele noastre cu cele naturale , cu gazele sau diferitele insecte si isi manifesta interesul pentru ele atacandu-le. Astfel , se pot face partide frumoase atat la oblete cat si clean, rosioara , pastrav si chiar avat mai mic , pana in 1kg . De cate ori , in serile de vara nu ati vazut pestii iesind la suprafata dupa tantari si alte goange ? Ce-ar fi daca acelea ar fi cele facute de noi ?
- la taparinele de biban , folosesc aceleasi fire ca la scrumbie . Pe molineta prefer de asemenea textilul , ceva mai subtire. Taparina de biban se pescuieste pe verticala ( recomandat ) , deci are si ea in capat un plumb de 10..25 g , functie de curent , fiind jucata catre fundul apei sau intre ape f energic.

FAPTUL CA NISTE FIRE SUNT MAI DE CALITATE DECAT ALTELE , NU SPUNE CA SUNT IMBATABILE. LA UN MOMENTDAT , ORICE FIR DIN LUME VA CEDA INTR-O AGATATURA SERIAOASA .

Culorile recomandate fiecarei specii in parte - intr-un post viitor .

Pana atunci , va pot recomanda vizualizarea unor filmulete pentru delectare ( putinele ce-i adevarat ) facute in 2011 la pescuitul cu taparine, atat la scrumbie cat si oblete sau alte specii . Le gasiti grupate in scetiunea Galerie Foto /Video , accesand linkul de mai jos :

http://taparine-scrumbie.blogspot.com/p/galerie-foto.html

PROGNOZA HIDROLOGICA LUNARA PENTRU INTERVALUL APRILIE – IUNIE 2012







I. Rauri interioare:

In luna aprilie 2012, pe baza elementelor statistice de lunga durata, a estimarilor meteorologice si avand in vedere situatia hidrometeorologica de la sfarsitul lunii martie (strat de zapada numai in zonele de munte si debite situate in jurul si peste normalele lunii martie pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crisuri, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Jiu superior, Olt superior si mijlociu, Prahova si Siret si sub normalele lunare pe celelalte rauri), se estimeaza ca regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare, mai mici pe Jiul mijlociu si inferior, pe afluentii Oltului inferior, pe Vedea ( 30-50% din normalele lunare) si pe raurile din bazinul Barladului (sub 30%).
Sunt posibile cresteri mai importante de niveluri si debite, cu depasirea COTELOR DE APARARE pe unele rauri din zonele de deal si munte din vestul, nordul si centrul tarii datorita efectului combinat al precipitatiilor, cedarii apei din stratul de zapada din zonele de munte cu altitudine ridicata si propagarii.


In luna mai 2012, regimul hidrologic se va situa situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100% din normalele lunare) pe Viseu, Iza, Tur, Somes, Aries si mai mici pe Jiul mijlociu si inferior, pe afluentii Oltului inferior, pe Vedea, Arges, pe raurile din Dobrogea ( 30-50% din normalele lunare) si pe raurile din bazinul Barladului (sub 30%).

In luna iunie 2012, regimul hidrologic se va situa la valori intre 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Somes, Aries si mai mici pe Cerna, Jiu, afluentii Oltului inferior, pe raurile din Dobrogea ( 30-50% din normalele lunare) si pe Barlad (sub 30% din normalele lunare).
Datorita precipitatiilor sub forma de aversa, specifice lunilor mai si iunie se pot inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide pe unele rauri mici din zonele de deal si munte.




II. Fluviul Dunarea

Pe baza elementelor statistice de medie si lunga durata a fost elaborata prognoza debitelor medii si extreme lunare pe Dunare la intrarea in tara (sectiunea Bazias) pentru lunile aprilie, mai si iunie 2012, valori prezentate in tabelul de mai jos:


                                       Aprilie 2012                   Mai 2012               Iunie 2012

                                                m.a.                             m.a.                            m.a.

Q maxim (mc/s)                     8500                            9000                          7500


Q mediu (mc/s)       7900        6500               7250      7000             6400      6200


Q minim (mc/s)                      5500                           6000                           5000



De asemenea, in tabel, in coloana “m.a.” sunt prezentate valorile medii multianuale ale debitelor corespunzatoare lunilor aprilie, mai si iunie.
Aceste prognoze de lunga durata se vor actualiza prin prognozele de scurta durata care vor fi precedate, in situatiile in care se prognozeaza posibilitatea depasirii COTELOR DE APARARE, de avertizari hidrologice emise pe baza situatiei hidrologice si a evolutiei factorilor meteorologici din momentul respectiv









PROHIBITIA PE ZONA OLTENITA

PE ZONA OLTENITA PROHIBITIA ESTE INSTITUITA  IN PERIOADA  15 APRILIE _ 29 MAI  2012 CU URMATOARELE EXCEPTII:

SCRUMBIA SE POATE PESCUI TOT TIMPUL ANULUI

STIUCA SE POATE PESCUI IN ACEASTA PERIAODA CU MOMELI ARTIFICIALE DAR ATENTIE  NU POATE FI RETINUTA, TREBUIE ELIBERATA IN MEDIUL NATURAL

13.04.2012-Pescuit pe Dunare la Spantov la concurenta cu plasele politistilor de frontiera

      Am plecat  vineri 13.04.2012  la o pescuit pe Dunare in zona Spantov - Oltenita, am ajuns pe la ora 16 (eu merg de obicei dupa amiaza si raman pana a doua zi)  acolo ma astepta si prietenul TOX care era venit la pescuit de dimineata  la pescuit, apa Dunarii  este foarte mare si locurile de pescuit sunt total schimbate, cat am cautat un loc mai bun a inceput un vant rece care trecea prin orice haine, cand  am inceput sa pescuitm  era seara deja  dar  cauza vantului puternic si a valurilor era imposibil sa ai control  pe lansete, activitate era pentru ca  momeala  disparea constant, amicul Tox a reusit sa prinda dimineata un caras cateva platici si o rosioara iar eu am agatat o singura platica, dupa 45 de min am renuntat pentru ca era deja intuneric iar vantul constant puternic.Am mai incercat apoi pe canalul de alimentare al statiei ANIF dar nimic si cum se anunta ploaie eu am plecat inapoi spre casa, Tox a ramas acolo peste noapte si a mai prins dimineata ceva platica.
     SINGURUL EVENIMENT NOTABIL A AVUT CA PROTAGONISTI  UN ECHIPAJ AL POLITIEI DE FRONTIERA CARE CU BARCA DIN DOTARE MONTAU DOUA PLASE LA KM 417 CHIAR IN CAPATUL CANALULUI DE ALIMENTARE AL STATIEI ANIF.AM SUNAT LA CALARASI SA RECLAM DAR OFITERUL DE SERVICIU A RASPUNS CLAR CA NU AU BARCI IN MISIUNE SI CA AM VAZUT ALTCEVA....TIPIC ROMANESC. 

Bancul zilei


La un examen de intrare în poliţie, s-au prezentat 3 concurenţi, doi dintre ei fiind pilele cuiva mare din poliţie.
Intră primul concurent, pila domnului colonel X şi examinatorul întreabă:
- După cum ştiţi, în anul 1907 a avut loc o mare răscoală ţărănească la care au participat peste 40.000 de ţărani. Puteţi să-mi spuneţi în ce an a avut loc aceasta răscoală?
- În anul 1907.
- Perfect, sînteţi admis.
Intră al doilea concurent, pila domnului general Y.
- După cum ştiţi, în anul 1907 a avut loc o mare răscoală ţărănească la care au participat peste 40.000 de ţărani. Puteţi să-mi spuneţi cîţi ţărani au participat la această răscoală?
- Peste 40.000.
- Perfect, sînteţi admis.
Intră al treilea concurent. fără nici o pilă.
- După cum ştiţi, în anul 1907 a avut loc o mare răscoală ţărănească la care au participat peste 40.000 de ţărani. Puteţi să-mi scrieţi numele şi adresa fiecăruia?

BANCUL ZILEI

Mamico, astazi in autobuz tata m-a pus sa cedez locul unei domnisoare....
- Foarte bine puiu' lu' mama, asa trebuie sa faci!
- Da mamico, da' io stateam in bratele lu' tata...

Pescuit Dunare Chirnogi

Am fost sambata 07.04.2012 la pescuit pe Dunare in zona Oltenita - Chirnogi, am putut intra chiar daca a plouat putin deoarece autoritatile locale au refacut drumul si chiar daca nu este pietruit este foarte bun, am ajuns dimineata pe la ora 4 dar in Dunare nu am putut pescui fiind apa foarte crescuta, asadar ne-am distrat la undita pe canalele care sunt alimentate din Dunare pana la ora 8,30 apoi a inceput vantul si a fost practic imposibil sa mai pescuim.Cred ca este ultima partida pana la prohibitie pentru ca toata saptamana se anunta ploi....

Bancul zilei

Un doctor se adreseaza unui betiv:
-Daca mai bei iti scurtezi singur viata!
Betivanul se lumineaza la fata :
-Doctore , sa stii ca ai mare dreptate! Eu intr-o zi n-am baut deloc si asa lunga mi-a parut ziua...

Bancul zilei

O bătrână merge încet pe trotuar abia târând după ea doi saci de gunoi. Unul din saci se rupe şi bancnote de 20 de euro încep să se înşire pe trotuar.
Un poliţist aflat în apropiere o opreşte şi îi spune.− Doamnă, vi s-a rupt sacul şi vă cad banii.Bătrânase uită şi spune:− Noroc că aţi văzut domnule poliţist, acum trebuie să mă întorc să adun banii!
− Staţi, că nu-i aşa simplu! De unde aveţi banii, nu i-aţi furat?
− Nu, domnule, e simplu. Eu stau lângă un teren de fotbal şi unii dintre spectatori vin să urineze printre uluci pe florile mele. Aşa că, atunci când e o partidă, îmi iau foarfeca de vie şi mă aşez în spatele gardului. Când vine vreunul la gard, eu îl apuc bine şi-i spun: 20 de euro sau ţi-o tai!

Poliţistul se gândeşte că e just şi începe să râdă.
− Dar ce aveţi în celălalt sac?
− Păi, domnule poliţist, gândiţi-vă şi dumneavoastră, nu toţi vor să platească

imagine unicat


A N U N Ţ In atentia pescarilor sportivi din judetul Galati



    • Asociatia Judeteana a Pescarilor Sportivi din Galati detine autorizatia  cu nr.102 pentru zona de pescuit recreativ/sportiv: Bazin  hidrogafic Prut 80 Km Vadeni , km 114-Galati,confl. Cu Dunarea .Permisele eliberate de aceasta sunt valabile  pe zona mentionata , Dunare ,M.Neagra,Lac de acumulare si  pe zonele de pescuit atribuite altor asociatii cu respectarea regulamentuli de practicare a   pescuituluirecreativ/sportiv emis de asociatia titulara de autorizatie
    • Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Galati detine autorizatia  cunr.150 pentru zona de pescuit recreativ/sportiv: Bazin hidrografic Siret 30 Km Com Buciumeni �Galati, confl. Cu Dunarea. Permisele eliberate de aceasta sunt valabile  pe zona mentionata , Dunare ,M.Neagra,Lac de acumulare si  pe zonele de pescuit atribuite altor asociatii cu respectarea regulamentuli de practicare a   pescuitului recreativ/sportiv emis de asociatia titulara de autorizatie
    • Asociatia Judeteana a Pescarilor Sportivi Dunarea Galati nu are autorizatie de pescuit recreativ/sportv si nu poate elibera premise in numele acesteia conform ordinului 15/20.01.2011

    bancul zilei

    Cică moare unul si ajunge în Iad. Văzându-se acolo, îl bufneste plânsul si in vreme ce hohotea asa, vine la el un drăcusor :
    - Ce faci ba, de ce plângi asa?
    - Păi am ajuns în Iad, uite si harta, " Vă aflati aici ". O să mă ardeti si o să mă chinuiti.
    - Aiurea, cine ti-a băgat prostiile astea în cap? Asta e propagandă de pe Pamint si din Rai.
    - Da, n-o să mă chinuiti?
    - Fugi bă d-aici, cum să te chinuim?!
    Aici practici toate pacatele de pe Pamint.
    Uite, îti dau un exemplu: îti place să bei?
    - Beau, dar cu moderatie.
    - Atunci să vezi ce misto e lunea- lunea bem ce vrem noi, vin, bere, lichioruri, whisky, rachiu, palincă, tuică, absolut orice.
    - Da', păi atunci nu e chiar asa de rău.
    - Da' stai să vezi, fumezi?
    - Fumez, dar moderat.
    - Păi atunci să vezi martea nenică, marti fumăm ca turcii- fumăm tigări, narghilele, trabucuri, pipe, chistoace, orice.
    - Ah, păi atunci nu e chiar asa de rău.
    - Da' stai să vezi- îti place să bei cafea?
    - Beau, dar doar câteva pe zi.
    - Păi să vezi atunci miercuri- miercuri bem cafea turcească, filtru, espresso, latte, caffe-frappe, ce vrem noi.
    - Meserie! M-am mai linistit.
    - Auzi, zice drăcusorul, esti cumva homosexual?
    - Nu, nici gând, nici pomeneală.
    - Atunci s-ar putea să nu-ti prea placă joia...