O noua specie invaziva pe Dunare

    Am fost ieri la pescuit pe Dunare in zona Oltenita Spantov la km 414, activitatea pestelui este intensa dar capturile de peste cu dimensiuni legale pentru retinere au cantarit  3kg.Este adevarat ca am pescuit doar 3 -4ore scopul  deplasarii de azi fiind si testarea unor locuri noi.Semnificativ pentru deplasarea de ieri este ca pe un ostrov in zona Spantov  am avut surpriza descopar ca  este plin cu puiet de somn pitic  si cand spun plin inseamna ca musca imediat cum cadea momeala pe fundul apei.Eu cred ca puietul de somn  european nu v-a putea face fata acestei invazii  asa cum nici somnul adult nu poate face fata braconierilor si in cel mai scurt timp  somnul european v-a deveni istorie.Inca un bine facut Dunarii de catre propietarii de balti care in disperarea lor de a face profit nu tin cont dezastrul pe care il poate produce introducerea unei astfel de specii in Dunare    









somnul pitic

Ictalurus nebulosus



Este o specie adusa de pe continentul american la sfarsitul secolului XIX, reusind ca in scurt timp sa fie prezenta in aproape toate apele continentului european. In tara noastra il regasim in crescatoriile de crap, principalele rauri (Olt, Mures, Cris, Somes), Dunare, lacurile si baltile din lunca ei inundabila, precum si Delta ei. Somnul pitic prefera apele linistite, calme, adanci, bogate in vegetatie submersa, cu substrat nisipos sau malos. Isi petrece majoritatea timpului in apropierea albiei, devenind activ mai ales noaptea cand pleaca in cautarea hranei : icre, puietul altor specii de pesti, diverse insecte si larvele acestora, crustacei, materii vegetale aflate in descompunere, etc. Este considerat un peste daunator datorita consumului excesiv de icre. Primavara prefera zonele cu apa putin adanca, mai calda, unde majoritatea speciilor de pesti pasnici aleg sa-si depuna icrele, iar vara, in zilele foarte calduroase, il vom gasi in gropile din albia raurilor, in ape adanci si mai reci. Iarna, isi gaseste adapost in stratul de mal de pe fundul apei, stand inactive si nemiscat pana primavara. Are corpul scurt, puternic, putand atinge 45cm lungime si o greutate de maxim 2kg. Majoritatea exemplarelor pescuite masoara 18-30cm si cantaresc 200-350g. Capul somnului este mare, rotunjit si plat in fata, iar in spate usor turtit lateral este acoperit de o piele relativ subtire si moale.


Colorit specific exemplarelor care traiesc in crescatoriile de crap, cu vegetatie submersa

Ambele maxilare, inferior si superior, sunt puternice si sunt prevazute cu cate patru mustati (pe maxilarul superior, doua mustati sunt prezente la coltul gurii, orientate in jos si doua in apropierea ochilor fiind orientate in sus; cele de pe maxilarul inferior sunt mult mai scurte si dispuse in linie). Aceste mustati nu servesc doar la pipait, ci prin miscarea de unduire asemanatoare cu a ramelor, somnul poate atrage cu ele pestisorii mici si neexperimentati, pe care ii inghite indata ce s-au apropiat de gura lui. Are gura relative mare, prevazuta cu dinti conici, ascutiti, usor orientate catre interior. Ochii sunt deosebit de mici si situati la distanta relativ mare unul fata de celalalt. Corpul nu este acoperit cu solzi, fiind protejat doar de un strat gros de mucus. Coloritul somnului este puternic influentat de mediul acvatic in care traieste. Spatele este brun-verzui, lateralele brun-negricioase, verde-oliv sau galben-verzui, chiar liliachii, iar abdomenul alb-galbui. Irisul este argintiu, spre deosebire de cel al somnului (Silurus glanis) care este galbui. Reproducerea are loc in perioada aprilie-mai, cand femelele lipesc icrele de vegetatia submerse sau pietre. Are o carne gustoasa, putine oase si deci apreciata. Poate fi pescuit asemenea rudei mai mari, silurus glanis, pastrand desigur proportiile.

PARTIDA DE PESCUIT PE 23/24.08.2012

       Am fost la pescuit pe Dunare in  zona Oltenita Chirnogi  dar rezultatele au fost slabe, nu a mancat deloc,  ciudat pentru ca de luni pana marti au fost doi prieteni si au prins in disperare caras, apa a scazut foarte tare si probabil asta este cauza, vedem saptamana viitoare

bancul zilei

3 prieteni aveau un obicei, ca mereu sa mearga la pescuit in weekend. Intr-o vineri, sotia unuia dintre ei ii zice ca weekend-ul asta nu il lasa sa plece. Acesta ca sa nu inceapa un scandal ramane. Ceilalti 2 pleaca la balta. Cand ajung il vad pe al treilea deja acolo:
− Cum de esti aici? Cum ti-ai convins sotia sa te lase sa vii?
− Pai eram acasa, stateam in fotoliul meu, cand vine sotia la mine imbracata doar in lenjerie intima,
 ma ia de brat, ma duce in dormitor, acolo numai lumanari, petale pe pat, se pune in pat, imi zice sa o leg cu catuse de pat, o leg, si apoi imi zice sa fac ce vreau eu. Deci, iata-ma aici! 

top 10 bancuri


10.
Cand ne-am casatorit, am stabilit impreuna cu sotia, sa ne gravam pe interiorul verighetelor cate un mesaj simbolic, unul celuilalt.
Trebuia sa fie o surpriza si niciunul dintre noi sa nu divulge mesajul pe care urma sa-l scriem...
Eu, indragostit pana peste cap am gravat frumos pe inelul sotiei: 'Pentru iubirea mea eterna...'
Sotia, mai pragmatica, mi-a scris: 'Pune-o la loc !!!'

9.
Merge bula cu un pistol într-un club şi începe să strige :
– Cine s-a culcat cu nevastă-mea?
Nu zice nimeni nimic. Bula mai strigă o dată:
– Cine s-a culcat cu nevastă-mea?! Începe unul să râdă.
– Ce e aşa amuzant?
– Nu ai destule gloanţe…

8.
O zi la cumparaturi se incheie intotdeauna cu:
- Stii ce-am uitat sa luam...?!?!

7.
Bula se lauda lui Strula:
- Dupa ani de zile, am reusit sa gasesc punctul G al sotiei mele.
- Si unde era?
- La sora-sa !

6.
I: Cand este felicitat cineva pentru greseala lui?
R: Cand se casatoreste.

5.
- Buna ziua, dati-mi 10 pachete de prezervative, va rog...
- Da, domnule, imediat! Doriti si punga?
- A, nu, fata e chiar draguta...

4.
Din categoria Bancuri deocheate
- De ce prezervativele sunt transparente?
- Păi, săracii spermatozoizi, dacă tot nu pot ieşi, măcar să se bucure de peisaj…


Podiumul....
Locul 3.
In timpul noptii, cand sufar de insomnie, iau laxative.
Oricum nu dorm, dar cel putin am ceva de facut!


Locul 2.
La farmacie ! ....
Un grup de baietzi pe o banca in parc, mestecau guma faceau baloane.o babutza trece pe langa ei shi ii intreaba:
-ce mestecati maica acolo?
unul din ei sa faca musto de ea ii raspunde:
-prezervative mamaie, prezervative!!!
-serios maica???si de unde se ia alea???
-de la farmacie mamaie...
se duce babutza la farmacie shi cere:
-dati-mi maica shi mie niste prezervative...
la care farmacistul o intreaba:
-pai mai poti mamaie????
-printre gingii maica, printre gingii!!!!!!


Si cel mai tare !...
LOCUL I

Trei femei stateau de vorba pe timpul lui Ceasca despre posibilitatea contraceptiei.
Prima spune:
- Pe mine ma doare in fund! Sotul meu este ginecolog si in caz ca raman imi face el un chiuretaj.
A doua spune:
- Si pe mine ma doare in fund! Sotul meu este farmacist si imi aduce pilule anticonceptionale, deci nu am probleme!
A treia spune:
- Si pe mine ma cam doare in fund! Dar barbata-miu mi-a zis ca o sa ma obisnuiesc.