PROGNOZA HIDROLOGICA LUNARA PENTRU INTERVALUL FEBRUARIE – APRILIE 2013



 


I. Rauri interioare:

In luna februarie 2013 pe baza elementelor statistice de lunga durata, a estimarilor meteorologice si avand in vedere situatia hidrometeorologica de la sfarsitul lunii ianuarie 2013, se estimeaza ca regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Olt superior si mijlociu, Arges, Ialomita, pe Siret si afluentii sai de dreapta, pe Prut si pe raurile din Dobrogea (50-80% din normalele lunare).

In luna martie 2013 regimul hidrologic se va situa la valori intre 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici pe afluentii Oltului inferior, Vedea, Rm. Sarat, Barlad si pe afluentii Prutului ( 30-50% ).





In luna aprilie 2013 regimul hidrologic se va situa la valori intre 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici pe Rm. Sarat, Barlad, afluentii Prutului si pe raurile din Dobrogea ( 30-50% din normalele lunare).
In luna februarie formatiunile de gheata ( gheata la maluri, pod de gheata, curgeri de sloiuri, zapoare) vor avea intensitati si extinderi variabile, mai ales pe raurile din zona de munte din nordul, estul si centrul tarii. In functie de evolutia temperaturilor si a precipitatiilor, formatiunile de gheata vor putea produce prin evolutia lor blocaje de gheturi pe unele sectoare de rau, cu variatii de niveluri, indeosebi pe unele rauri din bazinele hidrografice: Bistrita, Olt, Mures, Viseu, Iza si Somes.
In luna martie formatiunile de vor fi in diminuare, restrangere si chiar eliminare in a doua jumatate a lunii si pot determina, in evolutia lor, cresteri artificiale de niveluri si debite pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii (in special pe Viseu, Iza, pe cursurile superioare si mijlocii ale Somesului, Muresului, Oltului, Bistritei si pe unii afluenti ai lor).
In luna martie sunt posibile cresteri mai importante de niveluri si debite, cu depasirea COTELOR DE APARARE pe unele rauri din zonele de deal si munte, indeosebi din vestul, centrul si nordul tarii, datorita cantitatilor de precipitatii cu tendinta de excedent prognozate si cedarii apei din stratul de zapada din zonele de munte.
Valorile debitelor medii ale raurilor si debitele medii afluente in lacurile de acumulare prognozate pentru luna februarie 2013, precum si estimarile prognostice ale debitelor medii pentru lunile martie si aprilie 2013 sunt prezentate in anexe.




II. Fluviul Dunarea
Pe baza elementelor statistice de medie si lunga durata a fost elaborata prognoza debitelor medii si extreme lunare pe Dunare la intrarea in tara (sectiunea Bazias) pentru lunile februarie, martie si aprilie 2013, valori prezentate in tabelul de mai jos:








         Februarie 2013                                Martie 2013                                Aprilie 2013


                                        m.a.                               m.a.                                            m.a.




Q maxim (mc/s)                   7800                          8000                                     9000




Q mediu (mc/s)      5300 -6500                        6700 -6800                     7900 -  7800





Q minim (mc/s)            5000                                        5200                     6300





De asemenea, in tabel, in coloana “m.a.” sunt prezentate valorile medii multianuale ale debitelor corespunzatoare lunilor februarie, martie si aprilie.
Aceste prognoze de lunga durata se vor actualiza prin prognozele de scurta durata care vor fi precedate, in situatiile in care se prognozeaza posibilitatea depasirii COTELOR DE APARARE, de avertizari hidrologice emise pe baza situatiei hidrologice si a evolutiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.






Niciun comentariu: