AVERTIZARE HIDROLOGICA

MESAJ PRIVIND FENOMENE HIDROLOGICE PERICULOASE


Sursa: INSTITUTUL NATIONAL DE HIDROLOGIE SI GOSPODARIRE A APELOR
Ziua/luna/anul:: 16-03-2013 Ora: 17:30 Numarul mesajului: 13

CATRE: Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Române, Ministerul Administratiei si Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administratiile Bazinale de Ape: Somes-Tisa, Crisuri, Banat si Jiu.



FENOMENELE VIZATE: Cresteri de debite si niveluri datorita propagarii viiturilor pe cursurile mijlocii si inferioare ale râurilor din bazinele hidrografice mentionate, cu depasiri ale COTELOR DE ATENTIE si DE INUNDATIE.



BAZINE HIDROGRAFICE AFECTATE: Tur, Crasna, Crisul Negru, Crisul Alb, Bega Veche, Bega, Timis, Bârzava, Moravita, Jiu



MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE: 16.03.2013 ora 17:00 – 17.03.2013 ora 18:00


TEXTUL MESAJULUI:

Avand în vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore se actualizeaza AVERTIZAREA HIDROLOGICA nr. 11, emisa în data de 15.03.2013 ora 15:30, dupa cum urmeaza:

COD PORTOCALIU
- Se instituie COD PORTOCALIU începând cu data de 16.03.2013 ora 20:00 pe râul Timis aval Graniceri (îndiguit) – judetul Timis.
- Se mentine COD PORTOCALIU pe râul Crasna sector aval Domanesti (îndiguit) – judetul Satu Mare si pe Bârzava aval Partos (îndiguit) – judetul Timis.

COD GALBEN
- Se mentine COD GALBEN pe: Tur pe sector aval de acumularea Calinesti Oas - judetul Satu Mare; Crisul Negru aval Talpos, Crisul Alb aval Ineu – judetele Bihor si Arad; Bega Veche la Pischia, Bega aval Chizatau, Timis sector Sag – amonte Graniceri, Barzava sector Gataia – Partos, Moravita la Moravita – judetul Timis si pe râul Jiu sector aval Racari – judetul Dolj.

Se ridica CODURILE PORTOCALIU SI GALBEN de pe celelalte sectoare de râu si bazine hidrografice avertizate anterior.
Harta cu codurile si semnificatia acestora se anexeaza.
In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice, poluari accidentale pe cursurile de apa si poluari marine în zona costiera”.




Centrul National de Prognoze Hidrologice.
Tel: (021)3179994;
Fax: (021)3179995 Aprobat,
Director CNPH,
Dr. Ing. Marius Matreata Intocmit,
Elena Anghel


*) COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducand la pagube semnificative, dar necesita o vigilenta sporita in cazurile de activitati sezoniere si/sau expuse la inundatii. Depasire COTE DE ATENTIE;
COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE;
COD ROSU: Risc de viituri majore. Amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL.

PRIMA IESIRE IN RECUNOASTERE LA OLTENITA - CHIRNOGI

   Am fost duminica 10.03.2013 in recunoastere  pe zona Oltenita Chirnogi dar pe apa pentru ca drumul era impracticabil, mai mult eram si interesat de modul in care a lucrat Dunarea in iarna la acesta zona.Cand am ajuns in portul Oltenita am constatat ca rezervorul motorului de barca era spart dar am adaptat un vas vechi de expansiune de la o dacie pe post de rezervor.Adancimea apei in zona de plaja  la cca. 10 metri de mal este de 6 metri acum deci cam 4 metri cand Dunarea v-a reintra in matca normala iar in zona erodata de 12 metri deci 10 metri la o Dunare in matca normala.Cu siguranta voi reveni aici daca Dunarea mai scade pana la intrarea in prohibitie.